Jag har ofta tänkt på att när vi säger att vi vill vara digitala så vet vi oftast inte riktigt hur eller på vad. Vi kanske inte ens vet vad vi menar med digitalt. Ofta tror jag vi menar att vi automatiserar en redan befintlig process genom att bygga systemstöd för den istället.

Tänk om vi skulle tänka nytt och hitta vår egen väg till ett nytt sätt att göra saker utan att kalla det digitalisering.

När företag vill sälja produkter eller tjänster är det givet att de har identifierat sin marknad och sina kunder. Satt en marknadsplan och definierat sitt erbjudande. Har de kommit längre än så, har de kanske till och med segmenterat erbjudandet och kunderna samt satt en prisstrategi för varje segment.

Tänk om det går att göra likadant när det gäller att attrahera medarbetare? Vi kan utgå från att potentiella medarbetare eller redan befintliga medarbetare är kund. Vad vill de ha, hur vill de ha det? Produkten de ska köpa är företaget, så hur attraktiv är vi som arbetsgivare då?

Hur skulle vi ta oss an det nu, lite slitna begreppet ”employer branding” i en sån kontext?

Vi kan ju inte utgå ifrån något annat än det som är Corporate brand – varför finns vi?, Vad är vi bäst på?, vad är vår passion?, Vad bidrar vi till?

Oavsett vad man vill säga, så måste man leda med bevis. I dagens samhälle när information och ”sanning” finns tillgänglig på millisekunder, går det inte att påstå något som inte är sant. Man kan dock fortfarande ha ambition i ett budskap utan att tappa trovärdighet.

Vilka frågor måste vi addera och besvara för att hitta rätt budskap som arbetsgivare för att bli attraktiva? Och hur ska vi förstärka det genom att våra anställningsprocesser och introduktionsprocesser blir bevis på att det stämmer.

Jag tror inte att enbart, automatisera ansökningsprocessen eller introduktionsprocessen blir särskilt nytänkande. Jag tror vi behöver tänka helt nytt och se potentiella medarbetare som kunder, vilket de kanske också redan är.

Vi tror på att addera upplevelser och lärande för att skapa nöjda ”kunder” av potentiella och nuvarande medarbetare. Låt all ny teknik och media vara möjliggörare för att skapa ”kund” unika upplevelser för just ditt företag. Skapa ambassadörer av alla som inte får jobbet och ta tillvara det enorma engagemanget och potential som finns i nyanställda medarbetare.

Så istället för att finslipa befintliga processer in i ett system, tänk nytt och låt tekniken ta dig förbi automatiseringen till upplevelser och lärande. Låt oss ta en dialog om hur vi kan digitalisera onboarding och göra det till en lärande upplevelse.